• UvA minds You Academisch Trainingscentrum

    UvA Minds You, Academisch Trainingscentrum is op 1 januari 2014 te Amsterdam opgericht door Susan Bögels (hoogleraar orthopedagogiek, psychotherapeut en directeur van UvA minds) en Sacha Lucassen (gezondheidszorgpsycholoog, gedragstherapeut en teamleider UvA minds), in samenwerking met UvA Holding. UvA minds You is een zusterorganisatie van UvA minds. We bouwen voort op de jarenlange ervaring en kennis die bij UvA minds is opgedaan met het geven van kortdurende, evidence-based behandelingen voor psychische problemen bij kinderen en jongeren, evenals (gerelateerde) stress- en opvoedingsproblemen bij hun ouders. Meer  

UvA minds You

LET OP, wij zijn verhuisd. Ons nieuwe adres is:
Valckenierstraat 65-67
1018 XE Amsterdam
2e verdieping

Tel: 020-525 1448
Fax: 020-525 8640
info@uvamindsyou.nl

Opvoedingsstress in de kiem smoren betekent dubbele winst

“Opvoedingsstress in de kiem smoren betekent dubbele winst”

Veelal ligt in de jeugdhulpverlening de focus op het kind. Ten onrechte vindt Eva Potharst. “Veel moeders ervaren zoveel stress dat zij niet goed voor hun jonge kinderen kunnen zorgen. Minstens zo belangrijk is het om, naast de begeleiding van jonge kinderen, hen te ondersteunen.”

Workshop

Tijdens het Congres Vroegsignalering en Vroeghulp op 16 februari 2017 kunnen professionals leren van de ervaringen van Potharst. “In een workshop geef ik dan een breed beeld van wat mindfulness kan betekenen voor moeders die stress ervaren in de zorg voor hun baby. Daarbij besteed ik aandacht aan de theorie, de praktijk, de onderzoeksresultaten en hoe het toegaat in een training. Dat zal ik met beeldmateriaal toelichten. Maar mindfulness gaat ook over de ervaring zelf. Om het beeld compleet te maken, ga ik ook een oefening doen met de deelnemers.”

* Dr. Eva Potharst, GZ-psycholoog, mindful ouderschap-trainer, Infant Mental Health specialist, opleider en post-doc onderzoeker bij UvA minds, academisch behandelcentrum voor ouder en kind, en UvA minds You, academisch trainingscentrum.

Klik hier voor de informatiefolder van het congres

Link naar congrespagina:

http://www.vakbladvroeg.nl/nieuws/artikel/1856/

Het welzijn van een kind op jonge leeftijd is bepalend voor de verdere ontwikkeling. Eva Potharst* benadrukt dat het van groot belang is om de helpende hand te bieden indien er iets mis dreigt te gaan in de ontwikkeling. “Naast de behandeling van het actuele probleem, kan adequate hulpverlening immers het verschil maken voor de toekomst. Voorwaarde is wel dat de zorg aansluit op de behoefte van zowel het kind als de ouders. Dit laatste zeg ik niet voor niets. Als het niet goed gaat met de ouder, dan kan dat van grote invloed zijn op de ontwikkeling van het kind. Ook het welzijn van het kind is er dus bij gebaat indien ouders zich gezien en gehoord voelen.”

Spanningen

Potharst wijst erop dat veel moeders het in die eerste periode zwaar hebben. “Een kleine twintig procent heeft last van een depressie, bijna tien procent van een posttraumatische  stressstoornis en een kwart heeft last van angst en dergelijke. Bij elkaar opgeteld gaat het om gigantische aantallen moeders. Sommigen trekken snel aan de bel, maar veel anderen voelen zich tegen dichte deuren oplopen en zakken verder weg in het moeras. Als een moeder die eerste maanden door de stress of psychische klachten min of meer afwezig is, dan mist er direct iets in de basis van het hechtingsproces. Zelfs al put de moeder zich uit in de juiste zorg, dan merkt haar kind het als daar veel spanning bij komt kijken.”

Zelfcompassie

Moeders die worstelen met het moederschap hebben baat bij haar trainingen in mindfulness. “Hierdoor leren zij hun stress beter te reguleren. Het mooie van mijn trainingen is dat niet alleen de klachten van de moeders verminderen, maar dat tegelijkertijd de baby's meer positieve emoties richting hun moeder laten zien. Daardoor gaat het met beiden gewoon beter en dat betekent dus dubbel winst.” Zij hoopt van harte dat ouders dan ook meer zullen genieten van hun kind in dat eerste bijzondere jaar. Tegelijkertijd moet dat genieten niet als norm of verplichting worden gezien. “Men moet het normaler vinden om aan te geven dat opvoeden zwaar kan zijn.”

Wat haar in de trainingen opvalt, is dat vrijwel alle moeders zeer kritisch zijn over het eigen functioneren. “Ze voelen zich snel falen, waardoor de stress natuurlijk alleen maar groter wordt en ze in een vicieuze cirkel dreigen te komen. Als ze minder hard worden voor zichzelf, dan kunnen ze meer ontspannen reageren op de behoeften van hun kind. Met als neveneffect dat zij er meer van kunnen genieten. Het zou fijn zijn wanneer meer professionals zich bewust zijn van het feit dat je die zelfcompassie gewoon kunt trainen.”

Eerder signaleren

Sowieso raadt Potharst zorgverleners aan om open te staan voor een hulpvraag. “Een goed begin tussen moeder en kind is immers ontzettend belangrijk. Eigenlijk moet er in de beginperiode van een gezin nooit gezegd worden 'we kijken het nog even aan' of 'stress hoort er nu eenmaal bij in die eerste maanden'. Te meer daar moeders eerder geneigd zijn te lang te wachten met een hulpvraag dan om te snel aan te kloppen. Vraag altijd met aandacht hoe het gaat en hoe een moeder zich voelt. Houd er ook rekening mee dat moeders heel indirect kunnen zijn. Dit uit zich vaak in allerlei niet-relevante zorgvragen over eten, slapen of gedrag van hun kindje, waardoor professionals concluderen dat die zorgen onterecht zijn. Prik daar doorheen. Het zijn vaak tekenen dat het niet zo lekker zit bij de moeder. Door er tijdig bij te zijn, hoeft het probleem minder hoog op te lopen en kan kortlopende hulp in veel gevallen al voldoende zijn.”

Workshop

Tijdens het Congres Vroegsignalering en Vroeghulp op 16 februari 2017 kunnen professionals leren van de ervaringen van Potharst. “In een workshop geef ik dan een breed beeld van wat mindfulness kan betekenen voor moeders die stress ervaren in de zorg voor hun baby. Daarbij besteed ik aandacht aan de theorie, de praktijk, de onderzoeksresultaten en hoe het toegaat in een training. Dat zal ik met beeldmateriaal toelichten. Maar mindfulness gaat ook over de ervaring zelf. Om het beeld compleet te maken, ga ik ook een oefening doen met de deelnemers.”

* Dr. Eva Potharst, GZ-psycholoog, mindful ouderschap-trainer, Infant Mental Health specialist, opleider en post-doc onderzoeker bij UvA minds, academisch behandelcentrum voor ouder en kind, en UvA minds You, academisch trainingscentrum.

Link naar congrespagina:

http://www.vakbladvroeg.nl/nieuws/artikel/1856/ 

 

 

 

Vechten, vluchten of bevriezen werkt averechts

Mooi artikel van Eva Potharts in vakblad Vroeg (juni 2016)

De geboorte van een baby is voor veel mensen de mooiste dag van hun leven. Toch is een roze wolk lang niet voor elke moeder weggelegd. Om uiteenlopende redenen ervaren veel vrouwen de overgang naar het moederschap als behoorlijk stressvol, wat vaak gepaard gaat met een gevoel van falen en zelfkritiek. Het automatische reactiepatroon - vechten, vluchten of bevriezen – werkt veelal averechts bij opvoedingsstress of bij het verminderen van psychiatrische problematiek. Het volgen van de training mindful ouderschap blijkt wél een effectief middel. Klik hier om verder te lezen.

 

Televisiefragment ‘Pillen of chillen’

Televisiefragment ‘Pillen of chillen’

Op zondag 11 december 2016 om 15.30 uur zendt Bodhitv op NP02 de documentaire ‘Pillen of chillen’ uit, een documentaire over mindfulness als alternatief voor Ritalin bij de behandeling van ADHD. Een onderzoek van Renée Meppelink, Esther de Bruin en Susan Bögels naar medicatie of meditatie bij kinderen met ADHD en hun ouders dat op dit moment bij UvA minds plaatsvindt.

Kijk en luister

Meditatie of medicatie

Onlangs was Susan Bögels te gast in OBA Live. Er worden proefpersonen voor haar wetenschappelijk onderzoek ADHD: Meditatie of Medicatie? Het gaat om de vergelijking van de effectiviteit van middelen als Ritalin tegen die van mindfulness. Men zoekt ouders  van kinderen met ADHD die samen met hun kroost willen deelnemen aan een wetenschappelijk experiment dat 'Pillen of chillen' heet.  Voor dit onderzoek is men op zoek naar kinderen en jongeren van 9 t/m 18 jaar met ADHD die behandeling zoeken en in het afgelopen jaar geen methylfenidaat (Ritalin) hebben gekregen.

Lees en luister

 

40% van Nederlanders worstelt met werkstress

In Nederland worstelen medewerkers met het effectief omgaan met werkstress. Maar liefst 40% van de medewerkers ervaart structureel werkstress door een te hoge werkdruk en een verstoorde werk- en privébalans. Factoren die de vitaliteit van werkend Nederland negatief beïnvloeden. Dit blijkt uit het onderzoek 'Lang leve de werkdruk!' van Schouten & Nelissen onder ruim 1000 werknemers.

Is dit herkenbaar? Dan kunnen wij u helpen met de Mindful2Work training; een effectieve mindfulness training voor stressreductie, nu met 50% korting. 

Wilt u meer weten of wilt u zicht inschrijven, klik dan hier

Mindful met je baby

Mindful met je baby

Moeder worden kan stress opleveren. Mindfulness helpt, blijkt uit onderzoek van de UvA. ‘Ik was vooral druk met de perfecte moeder uithangen.’

Geniet van die eerste tijd met je baby. Welke kersverse moeder krijgt deze goedbedoelde raad niet? Maar veel vrouwen belanden niet als vanzelf op de spreekwoordelijke roze wolk. Een onverwachte zwangerschap, huilbaby of alleen al de verantwoordelijkheid voor een jong, nieuw leven kan voor veel stress zorgen.
Of erger…klik hier om het hele artikel te lezen.

Flow met Susan Bögels

'In de zon hoef ik even niks'

 

The surprising way researchers are using virtual reality to beat depression

For people with depression who find self-compassion difficult, researchers have found that role playing in virtual reality may help.
A British clinical psychologist wanted to help his patients stop their minds' self-abuse. He wanted to let them experience how good self-compassion can feel without him simply telling them or challenging their unhealthy thoughts.
The distorted view of themselves is their reality, and they feel deserving of the self-criticism. The voices in their heads berate them, exacerbating feelings of hopelessness and despair. Their inner monologue name-calls and degrades. The negative self-talk plays on a loop.
So it's often hard for traditional therapy techniques to be enough to break the cycle. But what if the patients could step outside of their own reality?

Klik hier om verder te lezen.

Agenda

Opleiding Mindfulness voor kids
2 februari t/m 17 maart 2017
prof. dr. Susan Bögels & drs. Joke Hellemans 
Nog plaatsen beschikbaar

WRITEjunior opleiding
10 mei & 14 juni 2017
drs. Sacha Lucassen
Nog plaatsen beschikbaar

Mindful2Work
20 maart t/m 28 mei 2017 (m.u.v. 17 en 24 april)
Anne Formsma, MSc.
Nog plaatsen beschikbaar

Opleiding Mindfulness voor je baby
11 sep, 25 sep en 9 okt 2017
Dr. Eva Potharst 
Nog plaatsen beschikbaar

Opleiding Mindful Parenting
22 september t/m 17 november 2017
prof. dr. Susan Bögels & drs. Joke Hellemans
Nog plaatsen beschikbaar