Mindfulness Based Childbirth & Parenting - Fear of Childbirth (MBCP - FoC)

De opleiding

Toename van angst en stress onder zwangere vrouwen in Nederland vraagt een nieuwe aanpak van de verloskundige zorg. Uit ons recent wetenschappelijk onderzoek naar angst voor de bevalling blijkt dat ruim een-derde van de zwangere vrouwen in Nederland bovenmatige angst en stress voor de bevalling en het moederschap ervaart. Deze angst en stress kunnen vergaande negatieve consequenties voor haarzelf en haar kind hebben, zoals voor de moeder: problematische bevalling, verzoek voor onnodige interventies tijdens zwangerschap en bevalling, postpartum depressie, trauma; en voor de baby: vroeggeboorte, groeiachterstand, verstoorde ontwikkeling van het brein, cognitief-emotionele problemen. Maar ook de relatie van de nieuwe ouders met hun kind en elkaar lijdt onder deze angst en stress. Ons onderzoek naar de effecten van Mindfulness Based Childbirth & Parenting – Fear of Childbirth (MBCP-FoC) laat zien dat dit programma potentieel effectief is in reductie van angst en stress.

In 2018 zal de eerste teacher trainer in Mindfulness Based Childbirth & Parenting - Fear of Childbirth (MBCP- FoC) in Amsterdam worden aangeboden bij het academisch trainingscentrum UvA minds You, met als doel de verloskundige begeleiding van angst en stress te professionaliseren. Onder begeleiding van ervaren mindfulness en MBCP teacher trainers, en internationaal bekende experts op het gebied van angst en stress kun je bij UvA minds You geregistreerd MBCP-FoC trainer worden.

Het MBCP-programma zelf, ontwikkeld in de Verenigde Staten door Nancy Bardacke,is een formele aanpassing van Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR, Jon Kabat-Zinn) en is bedoeld voor de zwangere vrouwen en hun partners. MBCP integreert talrijke meditaties met de kennis van psycho-biologische processen in de zwangerschap, geboorte, borstvoeding, postpartum periode, natuurlijk ouderschap en de psycho-biologische behoeften van het pasgeboren kind. Daarnaast is er veel aandacht voor een scala van geest-lichaam coping strategieën om met baringspijn en andere ongemakken om te kunnen gaan.

Het door ons doorontwikkelde en wetenschappelijk onderzochte MBCP- FoC is specifiek voor zwangere koppels met angst en stress in de perinatale periode. Voor meer informatie over het onderzoek kunt u kijken op: https://pure.uva.nl/ws/files/9262106/Changed_My_Mind.pdf

In praktijk kan MBCP-FoC in groepsverband (9 wekelijkse sessies van 3 uur) of op individuele basis aangeboden worden.

Tijdens deze module leert u o.a. : (a) het leiden van de MBCP meditaties, (b) het geven van de MBCP specifieke psycho-educaties vanuit de neurobiologie van zwangerschap en bevalling, (c) het exploreren van de meditatie ervaringen van de deelnemers, en (d) het faciliteren van het groepsproces tijdens een MBCP training. Daarnaast leert u over de mechanismen van angst en stress, hoe deze zich op een specifieke manier in de verloskundige praktijken manifesteren, en hoe zwangeren met angst en stress het beste te benaderen. Deze opleiding wordt mede gegeven door een ervaren verloskundige en GZ-psychologen/psychotherapeuten met veel ervaring met mindfulness bij mensen met psychische problemen.


Noodzakelijke vooropleiding en ervaring

  • Geregistreerde BIG verloskundige.
  • Andere geregistreerde hulpverleners in de geboortezorg met minimaal HBO opleiding.
  • Een erkend 8 weekse op Mindfulness Gebaseerde Stress Reductie (MBSR) of een op Mindfulness Gebaseerde Cognitieve Therapie (MBCT) programma (of vergelijkbaar hieraan)  gevolgd hebben als deelnemer.
  • Deelname aan een mindfulness retraite van minimaal 5 dagen, voor informatie over de retraites zie http://www.simsara.nl/agenda/


WebsiteInschrijving

U kunt uw belangstelling kenbaar maken door een brief te schrijven aan de trainers waarin u uw motivatie toelicht voor het volgen van deze opleiding, zowel voor uw professionele als persoonlijke ontwikkeling en uitlegt hoe u aan de vooropleidingseisen voldoet. Wij zullen u dan feedback geven over of u de opleiding (al) kunt volgen. Bij grote belangstelling zal geselecteerd worden op hoeveelheid ervaring en opleiding in mindfulness en in werken met de doelgroepen. Uw inschrijving is definitief als wij het cursusgeld hebben ontvangen.

Wilt u zich inschrijven? Klik op de knop om naar het formulier te gaan. Hier kunt u tevens uw motivatiebrief en C.V. uploaden. 

Aanmelden


Hoofdtrainers MBCP:

Irena Veringa is verloskundige, mindfulness trainer, onderzoeker, docent en eigenaar van Mind in Geboorte. Tijdens haar bijna 25 jaar lange werk als eerstelijns verloskundige heeft Irena vele processen van het geboren worden van baby’s en moeders mogen begeleiden. Irena is internationaal opgeleid tot mindfulness trainer op verschillende gebieden en actief in het geven van deze trainingen. Ook is zij betrokken bij een wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van mindfulness en angst consulten voor angstige zwangere vrouwen en gestreste moeders. Meer informatie kunt u vinden op haar website: http://www.mindingeboorte.nl/over-irena-veringa

Eva Potharst (gezondheidszorgspycholoog): Eva studeerde cum laude af als Kinder- en Jeugdpsycholoog aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daarna werkte ze een aantal jaar met kinderen, jongeren en hun ouders in een tweedelijns jeugd-GGZ instelling, waarbij ze deel uitmaakte van het autisme-team en het ‘nul tot vier jarigen’-team. Zij deed de opleiding tot Gezondheidszorgpsycholoog en tot Infant Mental Health Specialist. Daarna heeft Eva promotieonderzoek gedaan naar de ontwikkeling van prematuur geboren kinderen. Eva werkt bij UvA minds You en UvA minds, haar werkzaamheden bestaan uit het doen van intakes, psychodiagnostiek, behandeling van kinderen en jongeren, ouderbegeleiding en het geven van supervisie. Haar expertise is in het geven van mindfulness training voor ouders.

Prof. Dr. Susan Bögels (klinisch psycholoog/psychotherapeut): Susan is de initiatiefnemer en directeur van het UvA minds en UvA minds You. Zij is gespecialiseerd in cognitieve gedragstherapie en gezinstherapie en supervisor VCGT en NVKJP. Daarnaast is zij mindfulness trainer. Ze werkt als hoogleraar Orthopedagogiek bij de Universiteit van Amsterdam. Haar belangrijkste onderzoeksgebieden zijn de intergenerationele transmissie van angst, cognitieve gedragstherapie (met kind, ouder of het gezin), de rol van de vader, Mindful Parenting en mindfulness bij kinderen en jongeren. Zij heeft diverse internationale artikelen gepubliceerd over mindfulness, is associate editor van het in 2010 gestarte journal 'Mindfulness', en schreef samen met dr. Kathleen Restifo een Engelstalig boek voor professional over Mindful Parenting, dat in 2013 ook in het Nederlands is uitgekomen.


Accreditatie

Accreditatie is aangevraagd bij de KNOV.

MBCP-FoC training bij UvA minds You is aanbevolen door Zilveren Kruis Verzekeringen.

Data en tijden

Module Mindfulness-Based Childbirth and Parenting-Fear of Childbirth teacher training
Data: 13, 14, 27, 28 september, 11, 12 oktober & 1, 2 november 2018
Tijd: 10.00 - 17.00 uur
Stiltedag: 19 oktober 2018
Aantal cursisten: maximaal 20

Locatie

UvA minds You Academisch Trainingscentrum
Banstraat 29, 1071 JW Amsterdam

Kosten

€1900,- per module (inclusief protocollen, reader, cd's en lunches)