Heb je soms last van stress of gepieker? Heb je problemen om je aandacht bij taken te houden? Dan kan mindfulness training jou helpen.

Mindfulness training is gebaseerd op een combinatie van Westerse kennis over stress en meditatietechnieken. UvA minds You biedt 8-weekse mindfulness trainingen, toegespitst op kinderen. De training is voor zowel kind als ouder eenmaal per week en duurt 1,5 uur per keer. Ouders worden tevens betrokken bij de training. Mindfulness training helpt de kinderen om hun concentratie te verbeteren en stressklachten te verminderen.

 
Voor wie?

De mindfulness training die bij UvA minds You te Amsterdam wordt gegeven is bedoeld voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar, die soms last hebben van stress of zich moeilijk kunnen concentreren. Kinderen kunnen bijvoorbeeld stress ervaren bij toetsen of in nieuwe situaties. Zij kunnen geregeld last hebben van piekeren en slapen soms moeilijker in. Mindfulness helpt hen technieken aan te leren waardoor zij zich bewuster zijn van de stress en zich beter kunnen ontspannen. Daarnaast is de mindfulness training geschikt voor kinderen die snel afgeleid zijn. Deze kinderen kunnen zich vaak moeilijk concentreren op taken thuis en op het schoolwerk. Mindfulness blijkt een positief effect te hebben op aandacht en helpt tevens kinderen minder snel impulsief en boos te reageren.

 
Doel van de training

Mindfulness helpt kinderen aandachtiger te zijn en meer ontspannen. Daarnaast helpt het ouders om met meer aandacht en bewustzijn om te gaan met hun kind.

 
Methode

Mindfulness maakt gebruik van meditatie- en yoga technieken. Kinderen leren zich bewuster te worden van wat zij voelen in hun lichaam, hun emoties en gedachten. Doordat zij zich beter en sneller bewust worden van eigen stress, afleidbaarheid, woede etc., kunnen zij hier adequater op reageren. Door meditatie en yoga steeds meer toe te passen in het dagelijks leven, helpt dit de kinderen beter te ontspannen en aandachtiger te zijn. De kinderen krijgen een werkboek en CD als hulpmiddel om thuis te oefenen. Tevens ontvangen de ouders 8 sessies mindful parenting training parallel aan de kindtraining. De oudertraining bestaat enerzijds uit psycho-educatie over de invloed van stress op de opvoeding en anderzijds uit oefeningen in aandachtig ouderschap, bestaande uit mediatie- en yogaoefeningen. Tevens krijgen de ouders een werkboek en CD als hulpmiddel om thuis te oefenen. 

Aanmelden - Trainingen Kind&Jeugd

Aanmelden

Wilt u zich aanmelden? Klik op de knop om naar het formulier te gaan.

Aanmelden

Trainingsdata

(NB: trainingen vinden alleen doorgang bij voldoende aanmeldingen)

Data: 24 september tot en met 19 november 2018 (m.u.v. herfstvakantie 22 oktober)
Dag: maandagmiddag
Tijd: 16.00-17.30 uur
Aantal sessies: 8 kindsessies + 8 oudersessies
Aantal deelnemers: 6 tot 8
Trainer kindgroep: Nikée Hogenboom
Trainer oudergroep: Mathanja Blok
Kosten: €650,- inclusief voorgesprek, werkboek, yoga kaarten en CD

Filmpjes

Dr. Jon Kabat Zinn over zijn ervaring met mindfulness training voor ouders en kinderen bij UvA minds (Engels gesproken)

De Fascinatie door Susan Bögels (also with English subtitles)

Mindfulness bij kinderen (door Dorreke Peijnenburg, te gast bij Koffietijd)