Mindfulness Based Childbirth & Parenting - Fear of Childbirth (MBCP - FoC)

trainer in Mindfulness voor angst reductie in de perinatale periode

De opleiding

 Mindfulness Based Childbirth & Parenting – Fear of Childbirth (MBCP-FoC) is een nieuwe toepassing van Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR), en is gebaseerd op het MBCP programma van Nancy Bardacke. MBCP integreert talrijke meditaties met de kennis van psycho-biologische processen in de zwangerschap, geboorte, borstvoeding, postpartum periode, natuurlijk ouderschap en de psycho-biologische behoeften van het pasgeboren kind. Door het beoefenen van mindfulness ontstaat een positieve gezondheid/levens attitude, die zich kenmerkt door meer positief affect en psychologisch welzijn, acceptatie en betere adaptatie aan bepaalde levens- en gezondheids-transities. Door het begrijpen hoe het vrouwenlichaam, inclusief haar brein, in de perinatale periode werkt ontstaat een beter begrip voor deze processen. Door middel van meditaties en het bevragen van de deelnemers over hun meditatie ervaringen worden de voor de deelnemers specifieke angstopwekkende gedachtes doorgrond, erkend, geaccepteerd en wordt er afstand van genomen. Een brede variatie aan geest-lichaam coping strategieën om met baringspijn en met het onbekende van de bevalling om te kunnen gaan worden aangeleerd. Er wordt ook gewerkt aan bewustwording en het omgaan met stress in het dagelijkse leven. De verkregen vaardigheden en mindfulness houdingen helpen niet alleen om de echte weeën op te vangen maar ook de contracties van het ouderschap en het leven.

Het door ons doorontwikkelde en wetenschappelijk onderzochte MBCP- FoC is specifiek voor zwangere koppels met angst en stress in de perinatale periode. Hoewel dit programma kan ook aan zwangere vrouwen zonder FoC gegeven worden. In praktijk kan MBCP-FoC in groepsverband (9 wekelijkse sessies van 3 uur) of op individuele basis, door verloskundigen of andere hulpverleners in de geboorte zorg, aangeboden worden. Uit ons onderzoek blijkt dat MBCP-FoC effectief is gebleken in reductie van angst en stress in perinatale periode.

Tijdens deze module leert u o.a. : (a) het leiden van de MBCP meditaties, (b) het geven van de MBCP specifieke psycho-educaties vanuit de neurobiologie van zwangerschap en bevalling, (c) het exploreren van de meditatie ervaringen van de deelnemers, en (d) het faciliteren van het groepsproces tijdens een MBCP training. Daarnaast leert u over de mechanismen van angst en stress, hoe deze zich op een specifieke manier in de verloskundige praktijken manifesteren, en hoe zwangeren met angst en stress het beste te benaderen. Deze opleiding wordt mede gegeven door een ervaren verloskundige met veel ervaring met mindfulness bij zwangere vrouwen met FoC en een GZ-psycholoog//psychotherapeut met veel ervaring met mindfulness bij mensen met psychische problemen.

Werkvormen

  • literatuurstudie en bespreking in de groep
  • zelf ondergaan en nabespreken van de meditaties in de opleidingsgroep  (experiëntieel),
  • demonstratie door docenten,
  • zelf leiden van oefeningen (in de opleidingsgroep en als huiswerk met 
  • eigen cliënten), waarbij de trainers en groep feedback geven,
  • schrijven van een procesverslag, en een theoretisch eindwerkstuk.

Onderzoek en literatuur

Internationaal, en ons eigen wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van meditatie op angst, stress en gedrag worden op praktische wijze in de cursus behandeld. Daarnaast vormt het erkennen en meten van angst en stress bij zwangere vrouwen  in deze cursus een belangrijk thema. Cursisten maken kennis, zowel theoretisch als praktisch, met verschillende soorten angst en stress metingen bij zwangere vrouwen en nieuwe moeders.

Het basisboek is: Mindful bevallen van Nanacy Brdacke, en Mindfulness Praktijkboek, Vaardigheden voor trainers van Rob Brandsma.

Voorbereidingstijd

De voorbereiding voor een dag neemt 6-8 uur in beslag (bestuderen literatuur, zelf doen, voorbereiden en geven van oefeningen).


Noodzakelijke vooropleiding en ervaring

  • Geregistreerde BIG verloskundige.
  • Andere geregistreerde hulpverleners in de geboortezorg met minimaal HBO opleiding.
  • Een erkend 8 weekse op Mindfulness Gebaseerde Stress Reductie (MBSR) of een op Mindfulness Gebaseerde Cognitieve Therapie (MBCT) programma (of vergelijkbaar hieraan)  gevolgd hebben als deelnemer.
  • Deelname aan een mindfulness retraite van minimaal 5 dagen, voor informatie over de retraites zie http://www.simsara.nl/agenda/


Website


Inschrijving

U kunt uw belangstelling kenbaar maken door een brief te schrijven aan de trainers waarin u uw motivatie toelicht voor het volgen van deze opleiding, zowel voor uw professionele als persoonlijke ontwikkeling en uitlegt hoe u aan de vooropleidingseisen voldoet. Wij zullen u dan feedback geven over of u de opleiding (al) kunt volgen. Bij grote belangstelling zal geselecteerd worden op hoeveelheid ervaring en opleiding in mindfulness. U wordt uitgenodigd voor een intakegesprek (ca. 30 min.)

Wilt u zich inschrijven? Klik op de knop om naar het formulier te gaan. Hier kunt u tevens uw motivatiebrief en C.V. uploaden. 

Aanmelden

Aanbevolen

De cursus Baringspijn vanuit een neurowetenschappelijk perspectief, voor meer informatie http://www.mindingeboorte.nl/cursus-baringspijn, of een andere cursus die cognitief-emotionele en gedragsmatige processen bij zwangere vrouwen en kersverse moeders behandelt.

Het gevolgd hebben of gaan volgen van de module Mindful Parenting, en van de module Mindful met je baby, zie www.uvamindsyou.nl, of een algemene erkende mindfulness teacher training.


Hoofdtrainers MBCP:

Irena Veringa MSc, PhD-kandidaat aan Research Institute Child Development and Education aan de UvA, is verloskundige onderzoeker, mindfulness trainer en gastdocent aan het Instituut voor Toegepaste Neurowetenschappen ITON en Verloskundige Academies. Sinds 2012 is zij actief als MBCP trainer gespecialiseerd in angst en stress bij zwangere vrouwen, hun partners, en nieuwe moeders. Zij doet onderzoek naar de manifestatie en behandeling van perinatale angst in verloskundige praktijken doormiddel van MBCP-FoC en Perinatale Angst Consulten.

Prof. Dr. Susan Bögels (psychotherapeut): Susan is de initiatiefnemer van het UvA minds en UvA minds You. Zij is gespecialiseerd in cognitieve gedragstherapie en gezinstherapie en supervisor VCGT en NVKJP. Daarnaast is zij mindfulness trainer. Ze werkt als hoogleraar Orthopedagogiek bij de Universiteit van Amsterdam. Haar belangrijkste onderzoeksgebieden zijn de intergenerationele transmissie van angst, cognitieve gedragstherapie (met kind, ouder of het gezin), de rol van de vader, Mindful Parenting en mindfulness bij kinderen en jongeren. Zij heeft diverse internationale artikelen gepubliceerd over mindfulness, is associate editor van het in 2010 gestarte journal 'Mindfulness', en schreef samen met dr. Kathleen Restifo een Engelstalig boek voor professional over Mindful Parenting, dat in 2013 ook in het Nederlands is uitgekomen.


Accreditatie

Accreditatie is aangevraagd bij de KNOV.

MBCP-FoC training bij UvA minds You is aanbevolen door Zilveren Kruis Verzekeringen.

Data en tijden

Module MBCP - FoC

Omvang: 8 hele dagen, een stiltedag en een individueel voor - en nagesprek
Data: 13, 14, 27, 28 september, 11, 12 oktober & 1, 2 november 2018 (reservedag op 8 november)
Tijd: 10.00 - 17.00 uur
Stiltedag: 19 oktober 2018
Aantal cursisten: minimaal 10 en maximaal 20 (Let op! Op 2 juli wordt bekend gemaakt of er voldoende aanmeldingen zijn en of de training door zal gaan)

Graag inschrijven voor 2 juli 2018

Locatie

UvA minds You Academisch Trainingscentrum
Banstraat 29
1071 JW Amsterdam

Kosten

€1900,- per module (inclusief protocollen, reader, cd's en lunches)